9.5.12

Bipolar Disorder

Macam yang aku mention semalam,aku takut kalau aku ada penyakit Bipolar.Haha.Fear is everywhere kan.So aku google lah tentang Bipolar ni.Sama ada ada atau tidak,atleast aku amek ni sebagai ilmu.

Apa itu Bipolar?
Sebenarnya bipolar tu oleh dikategorikan dalam depression jugak.Perubahan mood secara tetiba dan terdapat 3 jenis penyakit bipolar.

Jenis 1.
Mempunyai atleast 1  manic episode dalam 1 tempoh yang lama.Jenis ini digelar "Manic Depressipon"

Jenis 2.
Tidak mempunyai  manic episode tetapi mempunyai tahap tenaga yang tinggi dan gerak hati nan berani yang melampau-lampau.Jenis ini digelar "Hypomania".

Jenis 3.
Gangguan bipolar yang lebih ringan,digelar "cyclothymia" yang melibatkan mood swing tapi takdelah teruk sangat.Kemungkinan mood dia bertukar ganti dengan "Manis Depression" atau "Hypomania".Yang bahayanya,kalay TERsalah diagnosis,orang yang mengalami penyakit ni boleh dikata seolah-olah mengalami Depression.

Punca utama penyakit ini belum dikenal pasti lagi.Tapi antaranya ialah :

-Kurang tidur
-Penggunaan dadah
-Ubatan macam anti-depress
-Perubahan gaya hidup yang drastik

Apa simptom bipolar ni??

Simpton yang berlaku mungkin nampak normal sebab dia mempunyai fasa yang tersendiri.Itu pun depends kepada persekitaran individu itu sendiri.

-Rasa diri tak guna
-Rasa sedih dalam tempoh yang lama
-Menangis tanpa sebab
-Hilang minat nak bersosial
-Tenaga badan lemah
-Rasa nak bunuh diri,kelar tangan dan sebagainya

-Terlebih happy dan konfiden
-Agresif dan cepat marah
-Terlampau banyak cakap
-Mempunyai harga diri yang tinggi (Anggapan yang salah terhadap diri dan kemampuan)
-Terlibat dalam tingkah laku berisiko atau mengambil lebih banyak risiko daripada anda biasanya


Pemeriksaan Bipolar


Sebaik-baik nya berbincang dengan famili atau rakan yang terdekat tentang behavior anda.Cuba cek balik perubahan mood anda dan berapa lama tempoh mood swing tu?dan,tanya lah kat parents tentang sejarah kesihatan family walaupun penyakit ni sebenarnya bukan faktor keturunan.Kalau tak puas hati jugak,buat aje pemeriksaan dengan doktor :)
P/S:So,macam mana dengan mood swing aku?Haha.Minta jauh.Amin!
P/S kedua : Untuk orang ramai yang kot2 nampak simpton ni ada kat ahli keluarga atau rakan,berikan sokongan kat mereka sebelum timbul rasa menyesal orite.Kita akan rasa betul-betul kehilangan bila orang tu dah betul-betul takde depan mata.Apatah lagi bila dia tak boleh kembali kat dunia ni.
P/S ketiga: Lepas baca artikel ni,kot2 terasa macam ada je simptom tu,maka belajar lah gaya hidup yang sihat dan bersosial secara sihat.Jangan terlalu fikir kan masalah itu.Cari lah penyelesaian yang terbaik.Bagi mereka yang beragama,tak kira Islam,Hindu atau Buddha ke,dekatkan diri dengan tuhan orite? :D


Reference:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001924/

No comments: