21.6.11

First impression tu penting.

Peace Be Upon You

Setelah penat seharian belajar,tadi aku dan kengkwan baru take time borak jap.Then entah camno lah Dolly (bukan nama sebeno) boleh cakap gini "Hey,ingat tak sorang budak baru tu kita buli?" Actually aku memang tak pick-up sangat tapi terasa jugak lah "budak baru" tu kan.Bila fikir-fikir balik,ada ke aku ni kena buli????
Ghupenye "budak baru" yang dimaksudkan tu AKU.Ye tak ye jugak.Time aku perkenal kan diri dulu,budak lelaki satu kelas tepuk tangan tahap guruh kat aku.Mau tak dup dap jantung aku?Bagi Dolly,aku ni banyak mulut.(*ye,memang betul) dan oleh kerna itu dia buat conclusion aku ni bakal buat masalah kat kelas.(Cis,kau)Tapi tu lah,tak kenal maka tak cinta :) aku baik kan?Kan? and dari situ aku dapat idea nak tulis entri ni,First Impression tu PENTING.

Apakah "first impression" tu?Actually first impression tu maksudnya pandangan pertama dan dari situ kita nilai orang tu samada boleh dipercayai atau tidak.Ada yang tengok dari segi berpakaian,dari segi hygiene,personaliti (pendiam or banyak mulut cam aku) takpun dari latar belakang keluarga dan dengan siapa kita berkawan.Ada paham?

*kekadang kalau aku nak kawan dengan orang pun tengok juga,kalau muka tu seribu masalah je,tak payah kenal.Hahaha.


*yuhuuu chanel.Mesti kaya budak ni. (tu dah kira tanggapan first impression)

Tapi camne nak buat first impression yang baik?Meh aku ikut cara eden.

1/On whatever first day u're having such as interview,first day @ college,first date please wear suitable clothes and take care 200% on your hygiene matter.Maknanya kat sini,mesti nampak kemas.Cth:Kalau pergi interview,pakailah baju nan kemas.Iron.Warna pulak do not too bright.Mati para panel tengok :p and of kos la kena wangi-wangi kalau busuk sape nak? :p

2/Cakap tu kena confident.Ye.(*macam aku) Secara tak lansung sume memang akan yakin dengan orang yang berkeyakinan.Ye lah,orang nampak "I know what I'm talking about".Tapi,jangan over pula,cam poyo lah.Tu pun orang leh nyampah kan.Selain itu,orang yang konfiden ni juga dianggap berkarisma ;) Ini kunci utama untuk mempercayai individu tersebut

3/Be friendly.Point ni lebih kurang sama dengan point ke2.Tapi there's a different.Kalau friendly ni mesra.Disini,penting juga kita guna eye contact dengan orang sekeliling.Selalu tau aje ape benda nak dicakapkan.Lepak dengan orang camni tak bosan kan?kan?Automotik boleh menimbulkan rasa selesa dengan orang camni.

4/Shows a great personality.Yea,ni merangkap semua point.Personaliti yang menarik,definately akan menarik perhatian orang ramai.Tapi jangan jadi cam desperate for an attention pula.Tak menarik dah tu oi..

Actually pengalaman aku tak la banyak sangat.Tapi biasa juga jumpa denga orang baru.Tapi tau-tau je la aku,aku akan berusaha jugak untuk orang-orang yang jumpa aku,mesti kena suka aku.Hehe.

A thousand words will not leave so deep an impression as one deed.-Henrik Ibsen

8 comments:

z a z a said...

kat Uk punye fashion trend skg is mcm yg second pic dlm entry ni. mmg comel + vintage gituuu

safiah sokher said...

mmg.dah jangkit kat Mlysia dah...

tieykah said...

hahaha.kite punya first impression sumer jahat2.bila da lama2 bru tanggapan berubah

safiah sokher said...

but as for me,budak yg nakal2 ada personaliti yg menarik :D

abah khalisha said...

mcm-mcm stail

safiah sokher said...

besse la.nk verstail kena ad stail.hehe

fazaAloha said...

sometimes first impression dorang bg sgt laa fake haha :D

safiah sokher said...

yuppp.tapi pakse2 jugak suruh ckp yg benar...