3.5.11

Pening budak lepasan SPM

Peace be upon you :)


Okay pada saat ni,aku rasa keputusan yang aku bakal buat,mengalahkan isu orang nak nak ajak aku kawen.Tapi aku rasa nak buat keputusan orang ajak kawen lagi senang,Yes or No je.Ni tidak.Isu aku ni banyak sangat choice.Pilihan 1,Pilihan 2 dan 3.Aduyai.

Aku ditawarkan form 6 kat sekolah SMK Seri Ampang.(Boys skul tuu.hahaha*bukan bangga la tapi sure kompem aku rimas dengan ramai budak laki.)And sekarang ni tengah tunggu keputusan UPU 6 Mei ni.Mintak2 aku dapat lah UITM kat Bukit Mertajam dengan Lany.haha.


Aku fikir better aku amek diploma.Know why?sebab diploma relaks sebab ada sem-sem.Kalau form 6,lebih susah kot(Agaknya lah).Kalau tak dapat futher kat Universiti,Poli pun okay lah.Sama je kot.


Eh aku heran la kenapa orang pandang rendah kat Politeknik ni.Walhal sama je taraf nye.Maybe la sebab kelayakan ke Poli lebih mudah berbanding Universiti .Tapi kalau graduan Uni grad dengan CGPA yang tidak memuaskan apa kejadahnya?Manakala budak Poli pulak yang CGPA lebih better.Kan?


Ehem actually aku memang tengah risau kalau aku tak dapat offer U.Tapi aku memang nak masuk U.Dalam adik beradik aku takde sape pun yang pernah masuk U.Yang kakak ku sorang tu dapat U,tapi pergi Poli.Atleast dia ada diploma.Kat Malaysia ni,nak survive dengan Diploma pun fenin.Apatah lagi la lau takat ada sijil SPM je?


Ya Allah,Izinkan lah aku dan rakan-rakan diterima masuk U. :)


*Tetiba je sebak.

Aku nak bela nasib family ni.Cukup lah aku dah banyak kali hancurkan harapan parents aku.Dulu,time UPSR,papa nak sangat aku masuk MRSM.Tapi time ku sekolah rendah seriously aku bodoh giler.Pandai baca pun time darjah dua.Alhamdulillah,UPSR aku 3A2B.Teringat lak aku,pagi pergi extra class kat sekolah,petang g sekolah balik pukul 6.30 then pukul 7 ada Tuisyen.Tengok betapa rushingnye jadual aku.Masa aku beli borang MRSM tu aku rasa cam "seronok nye lau dapat(walhal Sains B ni!)" Berangan nak mampus.Tapi tak dapat jugak :(


Bila PMR pulak aku main-main.Al-maklum dah ade geng gitu kan.Tapi geng aku semua budak pandai.Budak yang bukan bacth aku mesti tak tau lau aku ni bukan budak kelas pertama.Hehe.Then dapat 2A je.Aduyai...Tapi time tu papa harap sangat aku berpeluang masuk MRSM sekali lagi.Papa siap cari connection dengan orang-orang MRSM tu!Uncle tu pesan kat aku "Time sekolah ni jangan dok Sms,berkapel je ok.Dapatkan staright A". Hasilnya?Hampeh.


SPM.Sijil Penentu MasaDepan.Iye iye la tu!Dapat la result orang cakap "okay" walhal tak pun.Tengok lah English aku.Ish geram!.Dengar cerita ada student sekolah aku,result English dia E tau tapi bila dia pergi cek kat KPM,gred dia naik C!WTH.I mean WTH kat marker paper tu kan?Entah2 aku sebenarnya B/A ke??Hihi.Hello A girl can dream rite?


Sekarang ni tunggu dan lihat je lah.Somehow,harap dapat U lah.Amin.Korang pun doakan aku tau!May Allah bless you :)


Ya Allah.Aku pening lagi dah...

4 comments:

Nursya Mohamed Hariri said...

sape weh yang gred English dia tukar tu??? bdak skola kite ke?
urm, upu kuar 6 mei eh? semua course pon?

*sorry banyak tanya haha

SHINeelany said...

UITM Bukit Mertajam :) *tak lama lagi ,Piah :D ..mesti adalah nama kau punya don't worry ~

safiah sokher said...

Sya : Tak tau lah weh.Sofwa yg cakap~Yup 6 mei ni kuar result UPU

Lany: Yeahh tq sbb nk sedap kan hati aku.muahaha

Nursya Mohamed Hariri said...

ok ok trimas trimas :)