17.9.12

Jaga Rambut! (Part 2)

Peace Be Upon You :)

I never expect to make another hair tips plus I not the kind that emphasize my hair so much cause cause cause I'm lazy.Oppss, I mean I'm busy!haha.

It's just that some people complain about their frizzy hair.Yeah,if your the free hair type,frizzy hair annoys you.I know.So, then pakai la hijab.Ahaksss.Op,kang salah niat pulak.Nauzubillah.Btw,yang berhijab pun kena prihatin tentang rambut.Don't ignore them,please.Rambut tu makhota wanita.That's why we should hide it! (double meaning?)


This is frizzy hair.It happens because of heat or too much bahan kimia on your hair.Macam hair dryer la,rebonding or dye rambut etc.Pemilihan sikat pun kena betul.Kita kan ada macam-macam jenis sikat.Tengok jenis rambut kerinting or lurus or ikal mayang.Lepastu keringkan rambut after mandi pun biar dia kering sendiri je.Lap tekap-tekap je la rambut tu dengan penuh kasih sayang guna towel.Jangan biar air menjejes je pulak.Tak senonoh.

demi lovato black hair straight demi lovato black hair straight

*aku memang suka amek contoh Demi Lovato je.ahah*
Tengok Demi Lovato jugak maintain lawa.Haha.Ni dekat red carpet,kalau baru bangun tidur tak tau la camne rupanye yup.

SECRET FORMULA

*drum rolls*

1-2-3

Herbal Essences shampoo!



Yeahhh ni rahsia nya!Perasan tak iklan orang niger syampu rambut then nyanyi "Kelapa dan orkid~~~Saya nak balik duit saya!" Ya,iklan tu agak kelakau bila tengok mula2.
Syampu ni boleh cakap mahal berbanding syampu lain,tapi bila tengok hasil dia puas hati.Ok la tu.Syampu ni memang sesuai untuk rambut yang frizzy atau rosak.Wangi pulak tu.Memang dah terbukti!Dulu rambut aku bahagian belakang agak frizzy sebab bahan2 kimia la,zaman duduk asrama suka syampu rambut hari-hari lepastu taruk leave on tu kemain tak ingat dunia.Then rosak.Memula memang taktau nak buat apa.Setelah pakai syampu ni,ternyata rambutku dah kembali lembut.Terharu T_T

P/S : Ini baru pakai syampu dia je.aku tak pernah guna lagi conditioner dia.Plus,jangan confius tau syampu dengan conditioner.Bentuk botol dia lebih kurang.Baca betul2 label kat botol tu.



SECRET FORMULA 2

Vaseline Oil Petroleum Jelly!




Dulu aku guna taruk kat bibir.HAHA.Nak kasi lembut sebab kulit bibir asyik terkopek.Bonci.Bila tengok mak aku pakai,aku pun turut curi pakai.Rupanya Vaseline ni memang banyak kegunaan dia.Boleh taruk kat siku,hmmm kalau taruk kat muka pun boleh untuk jadi pelembab muka <---- Kawan saya yang cakap.Dia pakai sebelum tidur je.Oh ya,saya sapu jugak kat tapak tangan.Al-maklum la saya surirumah gitu,asyik basuh pinggan je.
Aku dapat tau Vaseline ni boleh pakai kat rambut sejak tengok cerita Big Momma:Like father Like Son.Ada la scene dalam tu dia sapu Vaseline kat rambut seorang perempuan then rambut budak tu pun jadi lembut.Aku tak puas hati aku Google lah.So,memang betul.Sebab memang ramai omputeh buat.Kata nye lagi bagus dari Frizzy Cream.Aku pun sedang mencuba. :)

So,thats all kengkawan.Sorry la kalau benda ni memang you all dah tau.Mungkin saya yang ketinggalan zaman.Ok la dari tak tau.Ahakssss

Selamat mencuba yup :)

8 comments:

mutiArAhAty said...

if aku cuba tp brtmbah2 rosak acano nnti?
"bagi balik rmbut saye!!?"

miszfazierra said...

dulu saya pakai herbal essences tu, mmg best!

safiah sokher said...

Mutiara : Yang syampu mmg betul mujarab la.serious.

safiah sokher said...

Faziera : kan.Tak rasa rugi pun :)

SimplySeoul said...

Vaseline dear? woww that's a new tips for me. i know it works very well with dry lips but hair xtau pula. Tengs!

Apple Pie said...

Kau ni kecoh la

safiah sokher said...

Simply Seoul : Yup.It works like hair tonic.but don't use it too much kay.

safiah sokher said...

Apple : -__-"