22.6.12

Jaga Rambut!

Peace Be Upon You

How many gegirls in here raise up your hand!Okay,entry ni special untuk gegirls yang kat luar sana.Sebab we all gegirls semua sayang rambut nyaaa.Rambut ku makhota ku.Kan kan kan?Tak kira la free hair atau bertudung,kita mesti mesti mesti dan wajib jaga rambut.(Yang bertudung kena extra rapi??)

Kebanyakan orang suka rambut yang panjang,ikal macam aku,aik?*berangan*ahhaha.ehhehe.tapi ada yang suka pendek kerinting macam Johan Raja Lawak.yuhuuu.Tapi,kepanjangan rambut tu bukan masalahnya.The matter is,kelembutan dan kelembapan rambut itu.ahaks (sembang macam pakar,rasa nak sepak je.haha)


Ini Demi Lovato.hihi.Aku suka kalau rambut dia hitam ataupun ala-ala brown gitu berbanding blonde atau merah. :) Tapi artis memang la rambut lawa,seminggu entah berapa kali pergi salon.


Ini gambar aku zaman freehair.Rambut oren?? *Ini gambar edit la giler*

So,aku nak share apa yang aku tau.Tapi aku tak sure kat lelaki boleh apply ke tak.Kenapa tak boleh?Entah~~

1.Tak payah cuci
Ha,mula la tu rasa pelik.Maksud aku jangan nak mencuci rambut tu hari-hari sangat la.Lagi-lagi guna conditioner dengan shampoo hari-hari.Nauzubillah.Habis la.Atleast 3 kali aje seminggu.Tapi kalau dah peluh tahap gaban tu baik la cuci tapi sebelum tu,biar peluh tu kering sikit baru pergi cuci.Kalau tak cuci kang busuk pulak.Lagi satu,jangan cuci rambut dengan air panas.Lagi merosakan rambut ada la.Lepas tu cuci rambut petang lebih elok bagi yang bertudung.Contoh kalau nak pergi sekolah pukul 7,bangun pukul 6.Kalau dah mandi pukul 6,sure ke pukul dah 7 dah kering?Even guna pengering pun bukan kering betul pun.So,balik sekolah baru cuci ok??Kalau pakai tudung time rambut lembab nanti rambut berbuah.Kot buat anggur boleh la makan.hehe

2. Shampoo dan conditioner
Macam yang aku cakap,jangan nak buat hari-hari.Dan pastikan 2 bahan ni betul-betul sesuai dengan rambut.Sebenarnya tak pakai conditioner pun ok je kot.Jimat duit.Siapa pernah dengar pakai conditioner dari akar rambut sampai hujung??Huih menipu!Conditioner tu pakai kat hujung rambut je nak kasi elak bercabang ^^

3.Keep it real
Punca rambut rosak yang utama ialah rebonding atau curly kan rambut.Sebenarnya proses nak rebond and curly ni kan guna benda alah panas tu,so suhu tu merosak kan rambut.Kalau guna roller unruk curl kan rambut okay kot.Senang pakai tudung je *promote* tak payah pening fikir fesyen rambut.Hihi.Produk rambut ni kalau boleh jangan guna sangat la.Time guna memang lembut berkilau sangat tapi kalau stop guna?Fikir balik apa efeknye??lastly,kalau nak keringkan rambut,biar dia kering sendiri.Sekadar tekap-tekap aje guna towel.Jangan gosok-gosok dan genyeh pastu balut guna towel.Tak bernafas rambut tu.

4.Jangan pakai tudung
haha.Gimik semua tu.Sebenarnya hikmah pakai tudung ni dapat mengelakan rambut dari sinaran UV matahari.Nak nak tengah jerebu ni *ada kene mengena ke??* So,ada hikmahnye.Walaupun panas sikit tapi sebenarnya yang panas tu temperature body,bukan rambut.Huahaua.So,bagi yang pakai tudung.Pilih fabrik yang lembut ye.That's why aku pakai tudung bawal aje sekarang.Sebab kekadang shawl tu tebal dan macam shawl satin tu macam tak ruang udara je?Kalau nak pakai tudung lilit2 tu pastikan lilitan nya selesa orite?

5.Ikat rambut
Masa aku kecik,mak cik aku cakap kalau rambut nak cepat panjang,ikat rambut.Mungkin in hanya saiko semata.Haha.Btw,jangan ikat rambut terlalu ketat walaupun ikat rambut dengan ketat itu sangat rapi ^^ Itu meningkatkan lagi risiko keguguran rambut. Serious.Tak percaya?Cubalah

6.Setelkan masalah.
Ada orang cakap,kalau banyak fikir nanti rambut gugur.So,setelkan masalah anda tu.Eh eh,bukan tu la.Gimik lagi.Maskud aku,kalau ada masalah rambut,cari penyelesaian.Jangan duk merungut je.Sila rujuk yang pakar :) tak pun google la kurangkan kelumumur ke,kurangkan rambut gugur ke.It's all in your hujung jari.hihi

Pesanan terakhir,jaga rambut sebaiknya.HAHA.PEACE!!!

10 comments:

Anisa Hang Tuah said...

padanlah rambut saya gugur sebab banyak sangat berfikir huhuhu

safiah sokher said...

Hahah.Bukan lah.Tapi mungkin jugak??

Atiqaa Payung said...

Rambut gugur boleh buat penyapu. grr

SimplySeoul said...

hehe.. ylove my hair so much. but it keeps losing. arghh nanti jadi botak. nice tips. patut xpayah ikat kuat2.

safiah sokher said...

Payung : Hmm try la buat penyapu.ahah

safiah sokher said...

SimplySeoul: Every girls lose their hair.It's normal if it's less 100 a day.But we didn't count rite.ahah.Yup,jangan ikat ketat!

syairahmohdanuar said...

alaaa tp susah nak jaga rambut :'(( awk ade tulis suka rmbut kerinting pendek mcm johan, pastu sy pon tergelak.taktau nape *innoncent* x)

safiah sokher said...

Haha,sorry to say tapi sometimes saya rasa rambut Johan tu kelakar.Lagi2 bila dia buat ala2 VC Awan Nano. :D

Jaga rambut tak susah mana pun kalau dah jadi rutin

Faza said...

memula aku giler jap sbb percaya kamu pernah rambut oren..awwww :D

safiah sokher said...

HAHAH.Kak Faza tertipu!