13.3.12

Kematangan

Peace Be Upon You
Selamat Pagi.Selamat Tengahari.Selamat Petang dan Selamat Malam



Pada pagi yang mulia lagi indah ini,aku nak berbicara soal kematangan.

Umur aku,18 Tahun 7 Bulan 2 Hari dan aku sendiri tak tau sampai mana tahap kematangan aku sebagai seorang orang.Haha.Tapi aku rasa aku semi matang?

Masa aku sekolah teknik dulu,ada sorang kawan aku K,dia kata 1st dia masuk sekolah ERT tu dia paling respect aku.Sebab aku nampak matured,cool,tone down dan sangat lawa.(Part lawa tu aku sendiri tambah okay?HAHA) Memula dengar rasa cam nak kembang-kembang pun ada,Iye lah tak pernah orang cakap camtu kat aku ^_^ Then aku tanya,camne pulak sekarang?("Sekarang" tu time aku f5 ye..)

*jeng jeng jeng*

"Tak lagi."

Maka,yang kembang tu habis kecut semua.Maka aku pun paham.Maknanya aku belum matured habis.

Berbalik pada statement aku tadi,ada 2 jenis orang matured.

1.Berfikiran terbuka.
2.Berlagak mature je.

Berfikiran terbuka ni,dalam aku punya terma lah kan,orang tu boleh except differences,berkarisma dan berilmu.Bukan seorang yang pandai,tapi bijak :) Bukan dalam pelajaran je,malah semua aspek.Haih kira tip top lah.

Belagak mature,cuma pandai cakap pung pang pung pang tapi habuk pun takde.Yang takleh blah,menganayai orang lain.Orang jenis ni,cuma nak orang lain nampak dia strong tapi hakikatnya?

Aku taktau aku jenis yang mana.Nak cakap golongan pertama?Kang macam perasantan la pulak.Kalau golongan kedua?Entah.Oleh itu,banyak yang aku fikirkan dalam otak aku sebenarnya untuk jadi lebih independent dan berfikir secara orang matang-matang.

Bagaimana nak berfikir secara matang?

Mari fikirkan.

4 comments:

H.S said...

yang pasti saya bukan golongan pertama.

golongan kedua pun tidak.hahaha

sebab saya memang tunjuk perangai kanak-kanak riang je di khalayak ramai. lol

safiah sokher said...

Huahua samalah!!!

Rara Nasiha said...

bagaimana? terima pandangan orang dengan terbuka kot dan sedia menerima teguran. :)

safiah sokher said...

Ya.boleh dikatakan.Dan...think outside the box!