27.10.11

Teknik study yang sangat betul ya kawan-kawan.

Peace Be Upon You :)

Okay,First of all.Minta maaf sangat-sangat atas post yang sober nak mampus semalam ^_^ So untuk menebus kesalahan itu,aku pun denda diri sendiri untuk came out dengan satu topik yang berfaedah .Oleh kerana sekarang musim Deepavali a.k.a CUTI SEKOLAH maka tercetus lah idea untuk menulis topik ini.Perlu di ingatkan ye kawan-kawan,Cuti Sekolah.Makna nya SEKOLAH yang CUTI.Kita as a student tak leh cuti study.Faham tak faham?
Sebelum aku mengupas topik ni lebih lanjut,jom baca "Kenapa kita tak cukup masa study?"

Ahaks..Nampak sangat lah tak pandai bahagi masa dan berkorban ek?

Okay,ni memang sesaje je.Aku tak tau lah equation ni di amek dari subjek Math/Add Math.Apa yang penting,aku,gua dan lu,sama-sama takkan paham benda alah ni.Kalau aku paham nanti,aku nak tukar nama aku jadi Safieinstein.Okay?Ala-ala Einstein lah!Tu pun tak paham ke -__-
Gentle aku cakap,masuk f6 aliran kemanusiaan ni,mana ada subjek Math.So tanya lah equation pape pun aku tak reti nak selesaikan dah.Hehe.Sorry ya adik,belajar Math sendirian berhad.Akak tak dapat tolong.

Sebelum aku merapu lebih panjang,Marilah kita fokus kat topik ni.Ya,aku memang sengaja merapu panjang-panjang nak kasi korang horny pasal ni.Biar nafsu nak tahu tu membuak-buak sekali gus korang dapat tanam benda ni dalam-dalam inside otak korang.Hehe.Okay,stop.

1.Suasana belajar tu penting.


Tempat study tu biarlah kemas,bersih dan tenang.Aku paham,ada yang share bilik dengan adik,dengan awek (eh?) ,dengan kucing lah tapi buat lah satu ruang untuk kita study.Kecil pun takpe.Kecik atau besar tempat kita study tu bukan penentu kejayaan ye dak?Ha,lightning pun penting sebab dah tentu lah study tu memerlukan kefokusan membaca yang tinggi,so belajar tempat yang terang.Kalau nak membaca pun kena kecik-kecik mata yang bulat ni,parah la.Untuk keselesaan sejati,sentiasa bersihkan tempat study tu.Susun buku dengan kemas,mengikut subjek/warna.haha,tak payah skema sangat,tapi ikut keselasaan ya.

2.Masa.

Karlsson Table Clock Book design

Sebagai seorang manusia yang normal,aku tahu 24 jam tercipta bukan untuk study je.Kita ada tanggungjawab lain or hobi yang kita nak buat.So,belajar ada masanya.Pagi?Petang?Malam?Tu tertakhluk kepada individu sendiri.Kenal pasti samada korang kaki study petang ke,kaki study malam ke ataupun pagi.Oleh itu,sangatlah penting untuk kita buat jadual study supaya masa study kita tu tak tergangu sekali gus mendidik diri untuk lebih berdisplin dalam bab masa ni.(Kawan aku ni ramai lah yang tak punctual.Geram)
Semasa hari persekolahan (Isnin-Jumaat) adalah afdal untuk kita spend 2 jam untuk buat homework ataupun menelaah bab yang tak difahami di sekolah.& hari cuti cam Sabtu & Ahad,cukup kot spend 4-5 jam untk study.Eh,bukan study direct tau,divide into pagi&malam :)

Minah:Eleh piah ni,penat lah nak study hari2.Kalau takde homework boleh online 2 jam kan?
Aku:MANA BOLEH.kalau takde homework,study lah bab yang kau paling bengong sekali.
Minah:Kau jangan berpura lah,sebenarnya kau nak sokong aku kan?Oh,kat belog pijak semut tak mati!
Aku:Senyap lah!

3. Pembelajaran di sekolah


Dengar sini,kerana ni sangat lah penting dari part yang lain.Proses pembelajaran di sekolah ialah sumber paling TERBAIK DARI LADANG untuk semua student.Harus la mestilah dan wajib untuk kita bagi penumpuan tahap maksima kat mulut cikgu tu.Aku bukan suruh usya gigi dia!Red the lips.That's what I mean lah.Lantak lah awek cun lalu luar kelas except kalau awek tu Demi Lovato.Ahaksss.Ya,jangan berangan tentang berdating dengan Pakwe Korea mahupun Pakwe Nigeria sebab you may lost the most important infomation yang cikgu nak bagi.Dengar lah cakap cikgu,jangan nak suruh cikgu dengar cakap kau pulak -__-

4.Baca dan paham.Bukan baca dan hafal.


Aku faham (aku ni memang faham je memanjang) untuk subjek heavy macam science stream or even sejarah has a lot of reading and stuff kan?Sure a lot of material to be remembered and to understand.That's the problem when student prefer memorize the material than understand it.(Apahal keluar omputih ni?) So,teknik pembacaan yang baik ialah baca keseluruhan isi teks terlebih dahulu dan faham kan.Kemudian keluarkan pensil/highlight untuk garis kata kunci.Jangan garis semua,kalau garis satu buku teks tu baiklah pergi masuk pertandingan mewarna!Jika perlu,keluarkan kata kunci tersebut dan buat nota ringkas supaya time exam nanti boleh bawa masuk exam.Eh,supaya sebelum exam nanti boleh baca. :)
Diingatkan,nota ringkas yang dibuat tu,biarlah kemas biar senang baca.Sebaiknya gunakan pen yang berwarna kerana otak kita lebih senang detect kepada warna.So,lebih senang data tu nak di copy&paste dalam otak.Jangan buang masa,pergi beli pen warna-warna sekarang!

Akhir kata:

"Berakit-rakit dahulu,berenang-renang ketepian,bersusah-susah dahulu,bersenang-senang kemudian"

3 comments:

Umie Artoqiemie said...

kalau la bilik aku macam kat point no.1 tu... perghhhhhhhhhhhhh.. tenang siot.blaja tiap hari pun tak kesah.

mR_popkoRn said...

hyep..
nice entry and i like it..
juz nak comment skit.. nak bace, bace ar.. hehe

1.Kalo la suasana belajar camtu, fuhhhhh... mmg sy bace buku 5minit, tdur 5 jam. hehe

2. Like I said in my blog on about me ~All people have their 24 hours, so terpulang la camne nak arrrange mase 2~ kannn??

3. I agree pembelajaran di sekolah 2

4.bace dan paham = btul
bace dan Hafal = btul jugak.
bace dan tdur = XXXXX
bace jgn la dress cm 2 eh. hehehehehe

TQ

z a z a said...

pening saye baca equation tu. hihi.