11.5.11

sebab kenapa korang kena ada kapel time belajar.heh

Peace Be Upon You :)
Okay.Maybe ada yang kasi persepsi "Amboi,piah ni after habis sekolah dah gatal" ataupun "Sejak kerja ni jadi gila pulak dia ni."Namun,itu semua tak cukup tepat.HAHAH.Takpe u olss.Sampai hati cakap camtu ye.Takpe,nak tau kisah selanjutnya,tolong baca sampai habis.Jangan memandai nak buat spekulasi itu ini.

Hehe.Sebenarnya aku tipu je.Eh mana ade aku nak tulis pasal sebab kena berkapel time belajar,aku nak sebarkan tentang sebab tak perlu kapel time belajar. :) Namun,untuk tidak meng-kecewa-kan hati kengkawan yang tengah berkapel time belajar ni,aku tulis la jugak sebabnye.Hmmm~~(walaupun pengalaman wa 45.7% je.hehe)



1/Ada someone to talk to

Not many of us kan bila ada masalah bagitau parents or adik beradik or cikgu.Bukan takde la tapi sikit-sikit je.So instead of them,ada yang lebih gemar cerita hal-hal peribadi dengan kawan.Sama ada kawan sama jantina or berlainan jantina.Dan beriban yang berpendapat jugak bahawa spend time dengan someone yang berlawanan jantina lebih syiok.Kenapa?Sebab tu memang fitrahnya pun.Adam dan Hawa.Syurga dan Neraka.Lelaki tekun mendengar,perempuan lebih memahami,that is what complete us. *Tapi,kenapa tak pergi mengadu dengan Pencipta kita?Lu fikir lah sendiri (Relakss,aku pun 2 kali 5 je.hehe)




Okay,aku bagitau satu je takat ni sebab aku pun tak berapa nak nampak lah sebab perlu berkapel time belajar. :P



Sebab kenapa tak perlu berkapel time belajar.

1/Betul ke ada future bersama-sama ni?

Ada pulan habakk kat aku,kalau ada pakwe,boleh study sesama.Maklum lah,cara perempuan dan lelaki study lain.Boleh tukar pendapat.Iye ke?Itu kalau awak bernasib baik,maka dapat lah pasangan camtu.Tapi,berapa percent je couple ni cemerlang bersama?Cecte,cecte.Tak banyak weh.So,tak payah la amik risiko berkapel time belajar ni.Aku bukan apa,aku tak sanggup tengok awek-awek dan pakwe-pakwe aku semua ni frust menonggeng bile di-dumb kan oleh pasangan.Then pelajaran menurun,takde mood nak belajar.Tapi,siapa yang rugi kat situ?Ex ko dah happy dengan orang lain,ko merana.Ok,sentuh balik kat point ni..Ada yang habakk jugak,kejayaan seseorang tu bergantung kat pasangannya.Tapi wa serius tak percaya 0.0% percent pun dengan statement ni.Sebab apa?Statement ni boleh diguna pakai dalam alam perkahwinan je.Time belajar camni tak logik lansung.&& tak rasa ke matlamat nak belajar tu dah terpesong?

2/Time ni lah nak spend time dengan famly and member

Okay,sebab I have a lots of siblings and girlfriends.Tu one of the strong reason aku tak nak ada boyfriend ni.Instead of spending time dengan boyfriend,lebih cool aku rasa kalau spend time dengan famly and kengkawan.Seyes aku cakap,aku sanggup habis wang untuk famly or member (sbb semua girlfriends aku dah cam adik-beradik dah).Back to the point,later on,when u're married of kos u'll be spending time with your partner.Dah kalau dari dulu lagi asyik nak habis kan masa dengan makwe/pakwe je,masa celah mana la nak pergi have fun dengan famly and member?Don't you want your own space?

3/Bazir fulus.
Kau tau kenapa.Okay,sekarang ni amek kalkulator then kira,berapa banyak kau habis kan topup kau buat pujuk si dia?.Adakah jauh lebih baik duit tu beli buku?Al-maklum la,kita ni nak belajar,mesti nak guna banyak sumber kan?Bukan takat kat sekolah aje mesti nak banyak bahan-bahan rujukan.Kalau tak untuk buku pun,saving untuk future lah.Kita tak tau apa nak jadi kat kita nanti.

4/Kapel tu menghampiri zina babe.
Okay,point ni memang men-sakit-kan hati setengah pihak.Ops,rileks.Aku pun tengah ingat kan diri aku ni.(ok,kita masuuk sejarah aku jap)Dulu,aku minat giler kat mamat ni.Time tu zaman aku suci giler,zaman suka baca website www.iluvislam.com (dah setahun aku tak buka web tu)then tetiba aku jumpa satu statement ni kan "Kapel ni haram,walau camne baik pun niat kita.Tetap haram.Niat tidak menghalalkan cara".Ahhhhh punah perasaan aku.Maknanya aku takleh ada pape la dengan mamat tu,Aduyai~~~~.Kekadang nak jugak memberontak,tapi memang tertulis dalam Al-quran. "Jauhi Zina".Pernah dengar Ana Rafali tu "boleh pandang-pandang".Kita semua tau nyanyi je.tapi tak praktikan pun.Betul tak?Bukan takde langsung la,tapi ciput je ha. Pernah tak rasa belajar tapi tak masuk-masuk?Mengikut kajian aku,maybe hati kita ni kurang bersih.Salah satu sebab kurang bersih tu ialah bila kita tak dekat kan diri dengan Allah.Kita tak mengharapkan cinta dariNya berbanding cinta dari pakwe/makwe.Ok,kita masuk sejarah aku lagi. Masa aku form 4,aku tak layan lelaki sangat,I mean,tidak lah seaktif sekarang.(hehe)Malah aku siap masuk DTB lagi.Then solat tu memang sangat rajin lah.hehe.
Alhamdulillah,aku jadi top 10 student kat sekolah.Sebab ilmu memang senang masuk time tu.Agaknya la bila dah form5,dah lupa diri sikit kot.Hasilnya,tengoklah result SPM.hahahha.Gelak diri sendiri la woi.



Dah.tak mau kasi lagi.Sebab sampai sini je,aku rasa korang dah boleh fikir kan?Emmm tapi kalau korang memang sekarang ni,korang rasa pasangan korang tu boleh dipercayai,go on lah.Tapi jaga diri baik-baik.Especially wanita!Ada pape problem,bagitau aku ok :)


P/S:Harus diingtkan bahawa,aku memang tulis ikut pengalaman aku sendiri dan kengkawan.Takde makne aku nak buat reseacrh.Anyway,kalau aku ada TERmiss mana-mana point,or rasa cam tak-puas-hati or tak-guna-punye-piah boleh tukar-tukar pandangan or pendapat lah.Aku tak kisah.Setiap orang ada pendirian memasing kan?

7 comments:

CikSyafiqah said...

bes2 :)

safiah sokher said...

waaaahhh TQ Cik Syafiqah :)

Anonymous said...

perh.....rase mcm de seketul tahi danisour jtuh n sipi2 je nk kene aq...hahahhaha

Nursya Mohamed Hariri said...

aku sukaaaa :)

safiah sokher said...

Hahah.Anonymous.Padan muka!

Sya:TQ :D

Anonymous said...

aah its true..bt in my case, he did helped me in getting straight A's :)btw nice entry, like it :)

safiah sokher said...

Anonymous : owh really?Good for u girlfriend!